sobota 31. prosince 2016

Macron, crapes a croissant ...

Je pár věcí, co by člověk při návštěvě Paříže měl okusit. Mé rady však berte s rezervou, co byste chtěli od člověka, co tu byl 9x a nenavštívil Mona Lisu či nevylezl na Eiffelovku.




   Když jsem odjížděl, tvrdili mi, abych si rozmyslel okusit croissant, protože ta chuť je tak jiná, že mi to navždy změní postoj k těm u nás. No, moc nemám rád ty přehnané fajnšmekry, co poznají poměr mouky a másla.Něco jako je pedantský pán ve filmu Půlnoční Paříž. Přesto musím uznat, že ta chuť a množství másla je tak výrazná, že jsem doma hledal těžko něco srovnatelné.Pokud croissant budu brát jako běžné francouzské pečivo (rakouského původu), nejvíce se mu přiblížil ten z řetězce Paul.

   Crapes neboli palačinky zde najdete na mnoho způsobů.Základní jsou sladké a slané.Dle obřích nádob na Nutelu lze usuzovat, že je opravdu v oblibě tak, jak tvrdí třeba spisovatel Clark.Moje první a poslední palačinka byla v Tuilerijských zahradách a chutnalo to jako...palačinka.:)  

    Macron či makronka (většinou se používá množné číslo makronky)je nadýchané cukroví typu "pusinky".Uprostřed plněné krémem rozličných chutí.Svého času se daly jedny české a vynikající kupovat na Arbesáku v Praze. Ty pařížské se dají nakupovat jak ve vyhlášených cukrárnách, tak třeba v řetězcích typu Monoprix.

Žádné komentáře:

Okomentovat