Znáte sýr z Pays de la Loire? Říká se mu Chaussée aux Moines a patří mezi polotvrdé lisované sýry. K jeho výrobě se používá kravské mléko.Receptura je tajemství rodinné firmy Célia, která vyrábí mléčné výrobky již od roku 1927.
Na trh se sýr dostal v roce 1983.Za jeho vznikem stojí pan Roger Mortel.Chaussée aux Moines je výraznější díky tomu, že jeho kůra je při výrobě omývaná v roztocích se solí.Jméno dostal tento malý bochánek podle místa vzniku, což by měla být cesta v oblasti Craon, která vede do mnišského kláštera svatého Klimenta I.
Kdo ho zná jako dárek z Francie, ten asi ví, proč řidiči zájezdních autobusů vyžadují, aby sýr cestoval v kufru. Pokud ho totiž vezmete sebou do kabiny, většinou klimatizací dopřejete jeho vůni i ostatním. A nepomáhá ani důsledné balení.
Naštěstí v nuselské Francerii vedou velké množství sýrů a tento mezi ně patří také, takže nově jeho aromatem trápím jen vlastní lednici.:)Každopádně stojí za to a teď o svátcích se o něj podělím, jako o chuťovku.
tip: www.francerie.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat